Het zal wel allemaal met die etherische oliën… Een of ander marketingsproduct gewoon. Wat zijn het überhaupt?

De oliën hebben op zichzelf helemaal niks met marketing te maken, maar enkel met de natuur. Een natuur die erop wacht geoogst en gebruikt te worden. De appels in de winkel liggen daar om verkocht te worden, omdat wij die appels willen eten en weten dat deze ons goed zullen doen.

Etherische of essentiële oliën zijn een combinatie van honderden natuurlijke verbindingen (componenten). Ze worden gevonden in zaden, schors, stengels, wortels, bloemen en andere delen van planten. Pure, onversneden etherische oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalheldere tot diep blauw.

Deze verbindingen zijn zo miniscuul dat we ze kunnen inademen. Al bij het ruiken van de geur van rozen, lavendel of vers gesneden munt genieten we daarom van de aromatische kwaliteiten van de plant. Dit is tevens de reden dat ze in olievorm snel tot en met in de cellen van ons lichaam worden opgenomen en daar kunnen werken. Dit in tegenstelling tot veel medicijnen. Dit ligt eraan dat componenten van planten dichtbij de natuurlijke verbindingen van de mens staan.

Door de geschiedenis heen werden etherische oliën veel gebruikt om hun medische werking. De moderne wetenschappelijke bevestigd haar voordelen voor onze gezondheid steeds vaker. In de alternatieve benadering van zelfzorg binnen de gezondheidszorg worden ze daarom meer en meer ingezet.

Pure etherische oliën van unieke therapeutische kwaliteit zoals die van doTERRA vormen momenteel de zuiverste en veiligste etherische oliën die beschikbaar zijn. De planten die met de juiste zorg en aandacht zijn geteeld en geoogst, worden vervolgens zorgvuldig en vakkundig gedestilleerd. De olie geniet daarmee de meest ideale samenstelling in de combinatie van componenten en werkzaamheid. Haar precieze invloed op ons lichaam, zal ik een volgende keer bespreken.

Nu eerst een paar recepten die met citroen etherische olie kunnen worden gemaakt. Een gedeelte van mijn keuken blinkt inmiddels weer door het gebruik van deze olie. Voor hoe lang is de vraag… en dat heeft niks met de effectiviteit van de olie te maken… (wel met de heerlijke koekjes). Ontdek snel het heerlijke recept van Citroen Cheesecake Cookies en een natuurlijk, effectief, lekker ruikend afwasmiddel dat je zelf gemakkelijk kunt maken!